Dinsdag 17 oktober

De Aya Sofya (bet. Hagia Sophia = heilige wijsheid) excursie: eerst een kerk, later een moskee, nu een museum! Amarins leidde ons rond. Ze bracht een helder verhaal, nadat ze even op gang moest komen. Ze was rustig en had goed contact en interactie met de groep. Het was een zeer informatieve rondleiding maar absoluut niet saai! We zijn het hele museum door geweest en hadden af en toe een rustpunt.
De excursie had een slotopdracht waarin je met je groep 3 vragen moest verzinnen met antwoorden. De leiders van de Aya Sofya groep maakten hiervan een quiz. Tijdens de quiz zat onze groep in de laatste ronde maar jammer genoeg hebben we niet gewonnen. Wat niet zo handig was; om 1 spreker neer te zetten (Detlef) voor zo'n 60 luisteraars...Beter was misschien om de rondleiders per groep aan het woord te laten.

Aya Sofya door Sjoerd van Leeuwen

De vervolgexcursie ging naar de wijk Topkapi waar de Karye Camii (Chora museum) lag. Op de weg ernaar toe vertelden onze gidsen Jette en Hanna over de geschiedenis van de omgeving. Jammergenoeg waren zij niet zo goed op elkaar ingespeeld. Soms moesten ze lekaar aanvullen of hadden ze een meningverschil over de informatie, wat eigenlijk wel grappig was. Maar het konden natuurlijk gewoon de zenuwen zijn of het slechte weer. Door de snijdende kou en regen liepen we door een zeer arme wijk. De huizen werden hier met hout en plastic staande gehouden. Je zag veel mannen, vrouwen maar vooral kinderen op straat. De sfeer hier deed wel gezellig en rommelig aan.

De Chora kerk was de eindbestemming van deze route. Het was er redelijk klein binnen maar de muren en plafonds hadden wel hele mooie mozaieken (die in de Hagia Sophia allemaal overgeplamuurd waren)! Nadat we hadden gezongen, antwoorden op de vragen gegeven en de quiz doorstaan hadden was iedereen erg verkleumd en koud (vooral mijn voeten :-(....). Ik ben lekker met de taxi terug gegaan naar het hotel. Daar een warme douche genomen en heb een avondje aan de wijn gezeten met mijn kamergenoten.


No comments: